Baumit Nanopor za dugoročno čiste fasade
star_border

Kako svjetlom očistiti fasadu?

  • Za dugoročno održivu čistoću novih i starih fasada
  • Provjereno iskustvo od 2007. godine
  • Sa zaštitom od mikroorganizama, temeljenom na fizikalnim načelima

Pri odabiru fasadnog maltera trebalo bi razmotriti mnogo više od cijene. Jedan od vrlo važnih parametara je dugoročna održivost i dugoročna čistoća fasade.

Dugoročna čistoća fasade

Dlhodobo čistá fasáda

Inovačné centrum Wopfing

"Ako môže svetlo čistiť vašu fasádu?"

Fasáda budovy nemá spĺňať len základné vlastnosti akými sú napr. ochrana pred chladom, hlukom, vlhkom, ale takisto musí vyhovovať estetickým a optickým požiadavkám. Vo svojej funkcii je podobne ako pokožka neustále vystavená zaťaženiu najrôznejšími vplyvmi vonkajšieho prostredia, dôsledkom čoho dochádza skôr či neskôr k jej znečisteniu.
Projektom "Čistá povrchová úprava" sa zaoberal viac ako 10 rokov v centrálnom laboratóriu koncernu vo Wopfingu výskumný tím pod vedením Dr. Jürgen Lorenz. Tím položil najväčší dôraz na poznatky z oblasti nanotechnológií. Výsledkom práce je produkt "Baumit Nanopor" - anti-aging produkt pre večnú mladosť vášho domu.

Rozhovor s Dr. Jürgen Lorenz

Nanotehnologija

Nanotehnologija se bavi stvaranjem, istraživanjem i iskorištavanjem iznimno malih struktura. Riječ "nano" potiče iz grčkog i znači nešto poput "patuljka". Stručnjaci i mediji označavaju nanotehnologiju kao ključnu tehnologiju 21. stoljeća. Umjesto "više, još dalje", njihov je moto "smanjivanje, sve brže i brže".

Jedan nanometar (nm = 1 milijunti dio milimetra) odgovara otprilike destethiljaditom dijelu  debljine ljudske kose, tako da smo već u ultra-najsitnijim česticama atoma i molekula. Osnovni elementi ove tehnologije su nanoelementi (svaki od njih je manji od 100 nm). Ciljana struktura materijala na nivou atoma kao i upotreba specijalnih efekata koji se pojavljuju na tako uskoj razini otvara mnoštvo novih mogućnosti, gotovo u svim područjima prirodnih znanosti, kao što su energetika, informatika, medicina ili farmacija. Nanotehnologije također omogućuju razvoj novih građevinskih materijala i poboljšanje onih postojećih. Nanočestice se ne mogu vidjeti; međutim, na najbolji mogući način možemo dokazati njihov učinak u obliku novih, učinkovitijih i trajnijih rješenja koja se sve više koriste u građevinskoj praksi.

Bežná štruktúra omietky pod mikroskopom

Strukturirana površina standardnog maltera stvara uslove za taloženje prašine, koja je hranjiva tvar za razne mikroorganizme

Štruktúra Nanopor omietky pod mikroskopom

Mikroskopski glatka površina štiti fasadu od taloženja nečistoće i prva je pretpostavka za održavanje čistog izgleda.

Baumit Nanopor Top površina mikroskopski je glatka i ima takozvanu "nanoporoznu" strukturu. Te nanopore su premale za male organske i anorganske čestice nečistoća koje se zbog toga ne mogu "čvrsto" zadržati na površini. Štoviše, niski elektrostatski naboj ne privlači nečistoće i time omogućuje da se fasada bolje odupre onečišćenju. Zahvaljujući djelovanju sila prirode (poput vjetra, kiše, snijega, utjecaja UV zračenja i temperaturnih promjena) dolazi do oslobađanja nečistoća iz fasade. Zahvaljujući sposobnosti samočišćenja, fasada ostaje prirodno čista i stalno lijepa.

Nanopor pod mikroskopom

Malteri sa visokim stepenom otpornosti na vodu koriste učinak jake površinske napetosti u kapi vode, koji u obliku male kuglice ima minimalni kontakt s površinom maltera. Fasada se pere brzim prskanjem vodom, ali ne na mjestima koja nisu izložena kiši - ispod balkona, vijenaca i izbočenih konstrukcija.

Baumit Nanopor Top, zahvaljujući svom tankom hidrofilnom sloju na površini maltera, radi na potpuno novom načelu. Sadrži nanopore koji upijaju vlagu i snižavaju površinsku napetost u kapi vode. Ta voda prodire u gornji sloj maltera i kod ponovnog isparavanja pritišće nečistoće uhvaćene na malteru. Nanopore su aktivne pri postizanju optimalnog režima vlage ne samo u dodiru s kišnicom, već i vlagom zraka.

Hydrofóbny povrch omietky

Kap vode na vodoodbojnoj površini standardnog maltera

Hydrofóbny povrch omietky

Kap vode na hidrofilnoj površini Baumit NanoporTop-a

Kako djeluje?

Čistenie fasády_krok 1
Čistenie fasády_krok 2
Čistenie fasády_krok 3

Aktivacija fotokatalize


Fotokataliza je proces hemijske razgradnje organskih tvari uz prisutnost dnevnog svjetla.
Kako bi se takva reakcija odvijala, u strukturu tvari mora se ugraditi katalizator s titanovim oksidom (TiO2) koji se aktivira djelovanjem ultraljubičastog sunčevog zračenja. Zahvaljujući novom fotokatalizatoru i jedinstvenoj snazi svjetlosti, sada Baumit Nanopor ima novi, napredniji, posebno učinkovit efekt samočišćenja za predivnu, lijepu i dugovječnu fasadu.

Razgradnja nečistoća


Ako primijenimo ovaj postupak fotokatalize na fasadne maltere ili boje, tada uz pomoć fotokatalize dolazi do razgradnje nečistoća koje su se uspješno nataložile na njihovoj površini. Važan faktor je i razgradnja bakterija, algi, gljivica i drugih mikrobioloških organizama pod utjecajem fotokatalize!

Čišćenje fasade


Nečistoće i alge ostaju na površini fasade u neaktivnom obliku, na mjestima koja su bila izložena kiši, vlazi, suncu, vjetru i protoku zraka. Sile prirode stalno pomažu da fasada bude čista. Tradicionalna površinska obrada temelji se na hemijskoj osnovi, a te tvari se postupno ispiru iz površine, čime se gubi učinkovitost. Nova jedinstvena metoda zaštite od organskog onečišćenja na bazi fotokatalize održiva je sa stajališta zaštite okoliša, a istodobno je garancija dugoročno čiste fasade s minimalnim zahtjevima održavanja i obnove tokom cijelog svog života.

Ulaganje u budućnost

Tokom desetljeća, Baumit je razvio visokokvalitetne, izdržljive, dugovječne fasadne sisteme. Fasade su, međutim, izložene stalnom onečišćenju i vremenskim uticajima i njihov se izgled tokom godina mijenja. Kako bi se održao lijep izgled zgrade, potrebno je nakon nekoliko godina fasadu optički preurediti, tj. tretirati barem novom bojom koja, naravno, donosi nužne troškove (kao što su materijali, radovi, skele).

Zahvaljujući izvrsnim svojstvima Baumit NanoporTopa, fasada ostaje otprilike dvostruko duže čista i lijepa što je moguće, štedeći troškove održavanja i nove premaze. Kod obnavljanja fasada, Baumit NanoporColor je idealno rješenje za obnovu površine starijih sistema toplinske izolacije i maltera, osobito u slučaju površinskog onečišćenja mikroorganizmima.