Tamne fasade

Tajna dugovječnih tamnih fasada

Intenzivne boje su trend koji stvara pravi izazov za proizvođače materijala. S Baumitom sada možete kombinirati šarene ideje arhitekta, dizajnera ili investitora s visokim zahtjevima na učinkovitost i kvalitetu izdrživog materijala.

Zašto dolazi do pregrijavanja fasada

Tamni tonovi privlače veliku količinu sunčevog zračenja, pri čemu dolazi do neželjenog pregrijavanja površine. Boje se označuju faktorom vrijednosti odbijanja sunčeve svjetlosti (VOSS). Za usporedbu, bijela boja ima VOSS 100, što znači da se 100% svjetlosti odbija. Nasuprot tome, crna boja upija svu svjetlost, pa ima VOSS=0. Time toplina površine ovisi o upijenom sunčevom zračenju.

Toplinska izolacija štiti kuću i toplinu ne propušta van. S druge strane, sprječava energiju sunca da uđe unutra.

I tako, u otprilike 5 mm tankog sloja na površini, koji nastaje od sloja ljepila, mrežice i fasadnog završnog maltera, dolazi do pregrijavanja i povećanja temperature, što može rezultirati oštećenjem maltera i pojavom pukotina.

Hlađenje fasade

Pomoć je stigla od proizvođača pigmenata koji su na tržište uveli posebne hladne pigmente, koji upijaju mnogo manje sunčevog zračenja i imaju hladniju površinu.

Kako su to postigli?


Sunčevo zračenje sastoji se od niza komponenti. Očima vidimo samo vidljivi dio svjetlosti. Međutim, proizvođače je privukla uglavnom infracrvena komponenta, koja stvara toplinu. Nakon višegodišnjih istraživanja, uspjeli su razviti pigmente koji imaju sposobnost odbijati više energije sunčevog zračenja, a posebno topline.

Baumit fasadni malteri i boje

U Baumitovim fasadnim malterima i bojama također se koriste pigmenti nove generacije. Za lakše snalaženje, tonovi boja počeli su se označavati vrijednošću TSR, koja je zamijenila izvorni VOSS. TSR je vrijednost ukupnog odbijanja sunčeve svjetlosti, koju karakterizira sposobnost fasade da odbija sve komponente sunčevoga zračenja.

Studijama i praktičnim iskustvom dokazano je kako se hladnim pigmentima temperatura površine može sniziti za više od 10 °C. To također utječe na temperaturu okolnog zraka, koji se manje zagrijava zračenjem topline.

Jednostavnija pravila

Sada ćete se lakše snaći pri odabiru boje za kuću. Za toplinski izolirane fasade primjenjuju se jednostavna pravila. Za standardnu toplinsku izolaciju možete koristiti sve tonove boja čije su TSR vrijednosti veće od 25, bez ikakvih ograničenja.

Ali što s tamnijim tonovima?

Niti ovdje niste prisiljeni na bilo kakva ograničenja u oblikovanju. Samo uzmite u obzir veće troškove za pravilan odabir materijala i izvedbu. Ni u ovom slučaju izolacijski materijal ne igra nikakvu ulogu. Možete koristiti mineralnu vunu kao i polistiren.

Samo na izolacijski materijal treba nanijeti sloj dvostruke armaturne mrežice pomoću fleksibilnog morta za lijepljenje, ili jedan sloj posebnog disperzivnog ljepila ojačanog staklenom mrežicom. U ovom slučaju za nagradu dobivate fasadu otpornu na mehanička oštećenja.


Tmavé fasády

Armaturni sloj izveden za primjenu tamnih nijansi pri TSR vrijednostima < 20

Toplinska izolacija Baumit openTherm
Sloj dvostruke armaturne mreže: 2x (Baumit openContact + openTex)
Ukupna debljina armaturnog sloja: 5 ‑ 6 mm

Toplinska izolacija Baumit Star EPS
Sloj dvostruke armaturne mreže: 2x (Baumit StarContact White  + StarTex)
Ukupna debljina armaturnog sloja: 5 ‑ 6 mm

Toplinska izolacija Baumit Power
Standardni armaturni sloj: 1x Baumit PowerFlex + StarTex 
Ukupna debljina armaturnog sloja: 3 ‑ 4 mm

Toplinska izolacija Baumit Star Mineral
Sloj dvostruke armaturne mreže: 2x (Baumit StarContact White  + StarTex).
Ukupna debljina armaturnog sloja: 6 ‑ 7 mm

Tmavá fasáda