Klima proizvodi
star_border

Proizvodi Klima inspirisani su prirodom

Kao ljuske jajeta, i proizvodi Baumit Klima sadrže kreč. Ljuske jajeta pružaju zaštitu za pilića, djeluju kao klimatska komora a mogu se koristiti i kao hrana. Previše vlage u zraku povećava rizik od plijesni. Kreč ima preventivni učinak. Kada se radi o opasnostima za zdravlje u vlastitom domu, najviše se bojimo plijesni i gljivica. Kreč je alkalan, što prirodno sprječava nastanak plijesni.

Krečni malteri prirodno dezinficiraju

Idealna relativna vlažnost zraka je između 40 i 60%. Grinjama, koje mogu uzrokovati astmu, odgovaraju visoke razine vlažnosti. Presuhi zrak ne dovodi samo do povećanja količine prašine, već uzrokuje suhu sluznicu, što dovodi do povećanog rizika od zaraze, na primjer kao posljedica virusa gripe tokom hladne sezone. Izvori vlage kao što su tuširanje, kuhanje, sušenje rublja i disanje jedne četveročlane obitelji oslobađaju u zrak 20 litara vode dnevno. Građevinski radovi također mogu dovesti do zadržavanja ostatka vlage u prostoru. Vlaga mora biti prozračena, jer se može djelomično upiti u zidove, podove i namještaj te osloboditi kasnije.

Kako kontrolisati vlagu u zraku

Proizvodi Klima posvećeni su poboljšanju unutrašnje klime. Malter Klima je mineralni malter na bazi prirodnog kreča. Prozračna je i djeluje kao prirodni regulator vlage, a zahvaljujući njenoj mikroporoznoj strukturi taj se učinak još i povećava. Može apsorbirati više vlažnosti u kraćem vremenu u usporedbi s uobičajenim unutrašnjim malterima. U slučaju smanjenja vlage u prostoru, ona je polako i ravnomjerno vraća u okolni zrak.

Prirodna dezinfekcija zraka

Krečno punilo i krečno vezivo stvaraju temeljno svojstvo maltera (pH oko 12), što čini Klima maltere prirodnim dezinfekcijskim sredstvima i djeluje kao prirodna zaštita od štetnih mikroorganizama i rast plijesni. Krečni malteri su antistatični, tako da ne privlače čestice prljavštine.

Radi se o debljini sloja

Čak i idealni unutrašnji zid treba dovoljnu debljinu maltera. To je jedini način da se optimalno kontroliše vlaga. Prema rezultatima Viva istraživačkog Parka, najbolju ćete učinkovitost postići pri debljini maltera od 1,5 cm. Malter može optimalno apsorbirati višak vlage, ali i vratiti ga u unutrašnji prostor ako on postane presuh.