TERMIČKA IZOLACIJA
star_border


Zašto je važno imati fasadu? Zašto je vrijedno izolirati svoju kuću?

Drop accordion items here!

Termička izolacija zgrade omogućava vam da jednim udarcem riješite nekoliko važnih stvari. Sve više vlasnika starijih, neizolovanih kuća koje koriste neefikasne sisteme grijanja biraju ga. To nije iznenađujuće, jer se od toga može mnogo dobiti, pogotovo u posljednje vrijeme kada možemo imati koristi i od državne pomoći. 

Zdrav stan

Vrijedi se odlučiti za termičku izolaciju zgrade iz više razloga. Jedan od njih je blagotvorno djelovanje na mikroklimu u zatvorenom prostoru. Izolacija vanjskih zidova igra ključnu ulogu u ovom kontekstu. Toliko važnim da ga naučnici iz istraživačkog parka građevinskih materijala Baumit Viva Park smatraju najvažnijim elementom koji utiče na to da li će naš stan podržati zdravlje njegovih stanovnika. Stručnjaci se slažu - kvalitetna toplotna izolacija poboljšava uslove života i obezbeđuje bolji kvalitet vazduha u prostorijama, povećavajući udobnost boravka u njima i pozitivno utiče na naše dobro. Kako je to moguće?

Fasada - ETICS sistem izolacije djeluje kao toplinski štit, osiguravajući optimalnu toplinsku udobnost u bilo koje doba godine. Osim toga, eliminira osjećaj hladnoće koja dolazi sa zidova i sprječava neugodne propuhe koje nastaju zbog stvaranja konvekcijskih struja. Važno je da topli zidovi u kombinaciji sa efikasnom ventilacijom omogućavaju održavanje uravnoteženog nivoa vlažnosti u prostorijama, čak i tokom grejne sezone. To znači manji rizik od razvoja gljivica, uključujući i plijesni, kao i zdravstvenih problema uzrokovanih isušivanjem sluzokože.

Niži računi za grijanje

Troškovi grijanja čine značajan dio računa za električnu energiju u domaćinstvu i dostižu do 75%. Termičkom izolacijom možemo smanjiti ove troškove i do polovine. Samo izolacijom vanjskih zidova oni se mogu značajno smanjiti, jer kroz njih do 40% topline izlazi iz zgrada.

Zahvaljujući odgovarajućoj toplinskoj izolaciji, možemo smanjiti gubitke topline, a time i energetske potrebe zgrade. Osim toga, izolovani zidovi omogućavaju brže i efikasnije zagrijavanje zraka u prostorijama, što također znači stvarnu uštedu.

Štaviše, ETICS izolacioni sistemi sprečavaju ne samo hlađenje unutrašnjosti zimi, već i pregrijavanje tokom visokih temperatura, omogućavajući vam da optimizujete troškove vezane za hlađenje prostorija tokom vrućeg vremena.

Manje štetnih materija i CO2

Odgovarajuća izolacija zgrade ne samo da pomaže u uštedi novca, već pomaže i u smanjenju emisije zagađivača u atmosferu. Baumit izolacijski sistemi značajno smanjuju potražnju zgrade za toplinskom energijom, zahvaljujući čemu možemo smanjiti svoj ugljični otisak i broj zagađivača koji se ispuštaju u atmosferu, a samim tim i minimiziramo negativan utjecaj na prirodnu okolinu. Ulaganjem u energetsku efikasnost naših domova doprinosimo smanjenju emisije ugljičnog dioksida (CO2), koji je glavni uzrok globalnog zagrijavanja i drugih stakleničkih plinova. U atmosferu se ispušta i manje štetna prašina, koja je glavna komponenta smoga, čiji se standardi znatno premašuju u periodima niskih temperatura. U praksi to znači čistiji zrak koji svi udišemo, što utiče na naše zdravlje i dobrobit, kao i na funkcionisanje mnogih ekosistema u prirodi.

Estetski završetak

Ulaganje u termičku izolaciju nije samo efikasan način uštede energije i osiguravanja povoljne mikroklime u zatvorenom prostoru. Baumit izolacijski sistemi također vam omogućavaju da zgradama date atraktivan izgled. Fasadni malteri dostupni su u širokom spektru boja i mogu imitirati druge građevinske materijale, zahvaljujući čemu omogućavaju izradu raznolikih i originalnih fasada, što kuće čini ne samo energetski štedljivim, već i estetskim, što pozitivno utiče na kako kvalitetu prostora u kojem funkcioniramo tako i našu dobrobit.

Ukratko, fasada tj. termička izolacija zgrade je investicija u našu budućnost. Donosi brojne prednosti za naš novčanik, kao i za zdravlje i životnu sredinu. Odgovarajuća toplotna izolacija omogućava postizanje ugodnih uslova života, smanjenje troškova grijanja i pozitivan utjecaj na kvalitet zraka i prirodno okruženje. Odabirom odgovarajućih rješenja i tehnologija gradnje možemo stvoriti lijepa, energetski učinkovita i zdrava mjesta za život. Jednostavno je vrijedno toga!

Odaberite izolaciju prilagođenu vašim potrebama

Najefikasnija izolacija sa stiroporom

Baumit StarSistem EPS (grafit)

  • Najbolja izolacija polistirenskog sistema zahvaljujući grafitnoj ploči
  • fleksibilnost i zaštita

    Pogledajte proizvode
Systemy ociepleń termodernizacja
Systemy ociepleń termodernizacja

Mineralni

Baumit StarSistem (sa vunom) 

Pouzdan i univerzalan

Baumit ProSistem (sa stiroporom)

Systemy ociepleń termodernizacja

Tražite li ekonomično rješenje?
Pogledajte naše prijedloge!


Kontaktirajte nas

Trebate više informacija o Baumit proizvodima i sistemima?

Naš tim savjetnika će vas rado podržati u tom pogledu.

Pišite nam popunjavanjem donjeg obrasca ili direktno kontaktirajte Baumit savjetnika u vašem području.

Gdje možete kupiti Baumit izolacijske sisteme?

Potražite Partnera u vašoj blizini

replayPoništi