star_border

Life Challenge:

Evropska Baumit fasada

Fasada je lice kuće i pokazuje stil ljudi koji u njoj žive. Cilj Baumit Life Challenge-a je pokazati da postoji mnogo vrijednog i kreativnog potencijala u malteru i kombinaciji različitih materijala, tekstura, oblika i boja.

Life Challenge – Takmičenje

2012. godine Baumit je predstavio “Life” – najveći evropski program boja za fasade. Mašta, izrada i boje doveli su nas do ideje da podignemo svijest o arhitekturi i dobrom dizajnu na fasadi: Baumit Life Challenge je rođen!


Nakon uspjeha prve ceremonije dodjele nagrada 2014. godine u Beču (Austrija), svake druge godine održava se Baumit Life Challenge kako bi se proslavile i nagradile najbolje fasade Evrope. Ovaj događaj privukao je oko 500 gostiju iz svih 25 Baumit zemalja, uz najbolje Baumit arhitekte, investitore i partnere.

Kako se biraju pobjednici

Više od 300 projekata iz svih zemalja Baumit-a ocjenjuje visokokvalitetni Žiri od 13 nezavisnih stručnjaka prije finala. 6 najbolje ocijenjenih fasada u svakoj kategoriji bit će kvalifikovane kao "nominirane" za ceremoniju dodjele finalne nagrade. Neposredno prije događaja žiri će izabrati konačne pobjednike u svakoj kategoriji, kao i dobitnika nagrade Life Challenge Award – najbolje od najboljih fasada.

Uz stručno ocjenjivanje postoji i javno glasanje na kojem svako može ocijeniti svoje omiljene fasade. Javno glasanje počinje otprilike 2 mjeseca prije dodjele.

Šest kategorija

Ovo su kategorije Baumit Life Challenge-a.

Porodična kuća
Stambena zgrada
Poslovni objekti
Termička sanacija
Historijska sanacija
Posebne strukture

Life Challenge Istorija

Zbog uspjeha prve nagrade 2014. godine u Beču, Baumit svake dvije godine slavi najbolje fasade Evrope.

2020/21

Baumit Life Challenge Award Winner 2021

Nagrada Life Challenge 2021 otišla je Muzeju MO u Vilnusu (LT). Architects: “Studio Libeskind” and “Do Architects”. Constructor: UAB „Naresta“.

2018

Spanish Baumit Life Challenge Winner 2018 in Bratislava.

Baumit Slovačka bio je domaćin trećeg događaja u Filharmoniji u Bratislavi. Više od 320 projekata ocjenjivalo je žiri u 2018. a nagrada je otišla u Španiju.

2016

Robert Schmid at the Baumit Life Challenge price giving ceremony in madrid.

Life Challenge 2016. u Madridu privukao je više od 400 arhitekata, programera i izvodjača iz 21 zemlje. Glavnu nagradu odnijela je slovačka fasada.

2014

Baumit Life Challenge 2014 in Vienna

Prva nagrada u Beču, Austrija, bila je uvodni događaj. Međunarodni stručni žiri od 15 odabranih arhitekata nagradio je špansku fasadu kao pobjednika Life Challenge-a 2014.

Imate li projekat koji se izdvaja?

Ako ste vlasnik, ili ste izgradili ili projektovali objekat sa Baumit fasadom koja ima ono nešto posebno, ono što je potrebno da osvojite u nekoj od kategorija ili čak glavnu nagradu, kontaktirajte nas i pošaljite je za sljedeće izdanje Life Challenge-a 2024. godine. Radujemo se Vašem odgovoru!