star_border

TOP 5 objekata- glasovi publike!

Skoro 100.000 glasova entuzijasta građevinarstva i arhitekture iz cijele Evrope prikupljeno je kako bi se pronašle najomiljenije fasade.

Top 5 Porodičnih kuća

Pregled top 5 porodičnih kuća u kojima svako želi živjeti.

Mjesto 5

Vila uz Balaton

Porodična kuća | Madžarska

Ova moderna vila je dobar primjer prostranog objekta koji je funkcionalno dobro podijeljen, ali se u isto vrijeme ne ističe svojom veličinom. Tajna je u korištenju raznih fasadnih materijala, izbočenih, malterisanih nadstrešnica, naglašenih ulaznih vrata, pergole i staklene ograde.

Mjesto 4

Casa Mirador

Porodična kuća | Španija

Zgrada se nalazi na kraju svoje parcele u najvišem dijelu i razvijena je u dva zbratimljena volumena. Nivo prizemlja se nalazi iznad okolnog drveća kako bi se osigurao najbolji pogled. Kuća je projektovana na dva nivoa. Prvi je u suterenu s obzirom na prirodni nagib zemljišta, ukopan u odnosu na nagib zemljišta, a u gornjem dijelu se nalaze dva diferencirana volumena, privatni prostor, orijentiran na jug-sjever čija je fasada zaštićen je drvenim letvicama izračunatim prema zimskom i ljetnom solarnom kutu, te volumenom više javnog prostora orijentiranog zapad-istok kako bi se iskoristili spektakularni pogledi koje pruža zemljište.

Mjesto 3

Zvjezdani brod

Porodična kuća | Bugarska

Porodična kuća sa kombinovanim fasadnim sistemima kompanije Baumit sa Pro integrisanom toplotnom izolacijom i završnom obradom Baumit SilikatTop, prozračnom Bond fasadom i Corten metalnom oblogom sa efektom rđe.

Mjesto 2

Dolina snova

Arhitektonski ekvivalent traženja 'mjesta/ruke' i 'prirodnog' kao sredstva poimanja, rehabilitacije i ponovnog otkrivanja, crnomorski 'arhitektonski' primjeri sa sličnim topografskim, klimatskim i kontekstom smatrani su svojevrsnim arhetipom.

Mjesto 1

Dragota

Porodična kuća | Rumunija

Predložena arhitektura ove porodične rezidencije pratila je konstruktivno rješenje, uštedu energije i prostorni kontinuitet između interijera i eksterijera: jednostavni, jasno definirani bijeli volumeni, bez mnogo praznina na jugu, dok sa zapadne strane imaju klizne metalne perforirane panele kao zaštitu od sunca.

Top 5 Stambenih zgrada

Pregled top 5 najboljih višeporodičnih stambenih objekata.

Mjesto 5

Pogled na dolinu

Stambena zgrada| Turska

Projekat je organizovan u skladu sa uslovima zoniranja regiona, cilj nam je bio da zadovoljimo potrebe za parkingom i stvorimo maksimalno korisnu popunjenost prostora. Dizajnom fasade pokušali smo stvoriti harmoniju s prirodom doline.

Mjesto 4

Atmosfera Atlantide

Stambena zgrada | Bugarska

Atlantis Atmosphere je stambeni kompleks fokusiran na zdravu životnu sredinu, održivu arhitekturu i vezu s prirodom. Tlocrtno se sastoji od dvije stambene zgrade koje između sebe zatvaraju vrtni prostor sa dekorativnim elementima i zelenilom koji se sužava u uličicu koja vodi do plaže Atlantis.

Mjesto 3

206 Stanovi

Stambena zgrada | Španija

Zgrada od 2 kule i 206 stanova, smještena u velikom zelenom urbanom prostoru, svojevrsni je performans prirode koji pretenduje da bude prikazan kao još jedan element parka. Zato tlocrt ima organske forme koje imitiraju korijenje vještačkog drveta koje zgrada želi da predstavlja.

Mjesto 2

Torre Australis

Stambena zgrada | Španija

Fasada koja konfigurira prividni volumen tornja definirana je rubovima ploča, brise-soleilsa i ograda, te sjenama koje ovaj set projektuje na zatvoreni konstruirani volumen. Obris letova ploča narušava krutost prizmatičnog volumena.

Mjesto 1

Bukureska

Stambena zgrada | Sjeverna Makedonija

Atraktivan stambeni kompleks koji se nalazi u mirnom dijelu grada u naselju Taftalidze 2 sa jednostavnom i modernom arhitekturom. Odlična kombinacija kreativne tehnike, standardne fasade i kamene obloge.

Top 5 Javnih objekata

Pregled top 5 javnih objekata

Mjesto 5

Umihana Cuvidina

Javni objekat| Bosna i Hercegovina

Moderno dizajniran objekat, koji ima sportsku dvoranu olimpijske veličine, ima i nove školske prostorije, vrtić, ambulantu, fitnes centar, podzemno parking mjesto i druge sadržaje.

Mjesto 4

Škola Rio Vena

Javni objekat | Španija

Ukrštanje dva kompleksna volumena, centralnog u obliku obrnute piramide ili impluviuma, kristalnog i metalnog, sa drugim neutralnim i horizontalnim, kamenog stanja, izvedenog u cjelosti Baumit MineralSystemom, omogućava organizaciju ovog rasadnika. Rezultat je bogat prostor, udoban i blizak u isto vrijeme, fokusiran na svoje buduće stanare.

Mjesto 3

Medicinski centar Generacije

Javni objekat | Rusija


Mjesto 2

Greenpark Symphony

Javni objekat| Bosna i Hercegovina

Greenpark je suvremeni IT park smješten na planini Trebević koji smo osmislili za Symphony. To je moderan radni prostor okružen prirodom, koji nudi visokotehnološko radno okruženje, ali ga u isto vrijeme otvara prema planini pružajući puno rekreacijskih sadržaja vani.

Mjesto 1

Gingerbread Nursery

Javni objekat | Madžarska

Na prvi pogled pomislili bismo da je dječji vrtić u Szabadszállásu iz bajke. Vesele boje, lukovi, valovite linije i srca dočekuju nas u zemlji čudesa. Na zgradi se mogu pronaći tragovi mađarskog narodnog graditeljstva, poput dvovodnog krova, zakrivljenog pročelja i malih prozora.

Top 5 Termičkih sanacija

Pregled top 5 projekata termičke sanacije

Place 5

Calatrava 4

Termička sanacija| Španija

Stambena zgrada Calatrava 4 ima za cilj nadmašiti puku obnovu životnog vijeka zgrade, pretvarajući je u modernu prekretnicu u Latinskoj četvrti. Kombinacija Baumit ETICS sustava i rigorozne studije forme.

Mjesto 4

Ravno i moderno

Termička sanacija | Njemačka

Nastala je ravna i moderna kuća iz 1930-ih. Kontrasti ETICS-a s prikazom stakla: jasno definirana bijela fasadna polja koja se izmjenjuju sa sustavom antracitnih ploča. Priključci na fasadnu konstrukciju, prozore, rolete prilagođeni kombinacijom ETICS detalja.

Mjesto 3

Villa A84

Termička sanacija| Turska

Prioritet je bio sakriti i pojednostaviti detalje koji su uzrokovali vizualni umor. Kako bi se uspostavila vizualna i fizička veza između interijera i eksterijera, prioritet je dat odabiru građevinskih materijala prikladnih za prikrivanje nekih nezamjenjivih strukturnih elemenata i jednostavnosti održavanja.

Mjesto 2

Škola Arela 

Termička sanacija| Španija

Za obnavljanje slike zgrade koriste se različite boje. Bijela je odabrana za pročelja, koja daje svjetlost u cjelinu, sa sivim postoljem za zaštitu donjeg dijela, a na kraju, uveden je raspon od 3 tople boje kako bi se identificirale različite školske učionice i prostori.

Mjesto 1

Županijska uprava u Pili

Zgrada je podignuta 1927-29, prema projektu arhitekte Ernsta Bohnea. Glavna zgrada je izgrađena u stilu karakterističnom za nemačke građevine iz međuratnog perioda, dužine 90 m. Nalazi se pored zapadnog rukavca rijeke Gwda. Spada u nekoliko istorijskih objekata u Pilama. Od 1999. godine zgrada je sjedište Županijskog ureda Pila.

Top 5 Historijske sanacije

Pregled top 5 projekata histrijske sanacije

Mjesto 5

Pozorište Raimund

Nazvana po austrijskom dramskom piscu Ferdinandu Rajmundu, ovu istorijsku muzičku dvoranu sagradili su 1893. godine građani Beča prema nacrtima arhitekte Franza Rotha (1841–1909)[. Sada je moderniziran i značajno proširen, uz zadržavanje što je moguće više originalnog karaktera, u skladu sa zahtjevima konzervacije.

Mjesto 4

Villa J

Historijska sanacija | Bosna i Hercegovina

Vila J., izgrađena krajem 19. stoljeća, nalazi se u središnjem dijelu Mostara, koji je nastao za vrijeme austrougarske vladavine, a danas je fragmentiran nizom prekrasnih urbanih vila duž nekadašnjeg Stefaninog šetališta i ulica koje su nastale. zajedno sa tim.

Mjesto 3

Rudolf-house

Obnovljena je fasada kuće sagrađene 1870. godine: pregrađena je strana okrenuta prema trgu, napravljen je balkon iza ograde fasade, a strana okrenuta prema sudu podignuta je i upotpunjena modernom fasadom. Unutar se nalaze trgovine, butik hotel i bistro sa zimskim vrtom.

Mjesto 2

Sinagoga u Karcagu

Historijska sanacija | Mađarska

Sinagoga centralnog mađarskog malog grada Karcaga sagrađena je 1899. godine u romantičnom stilu. Prilikom renoviranja fasadni ukrasi su istaknuti bojom koja je u skladu sa osnovom, ali je dovoljno različita da naglasi neke uglove zgrade i izbočine koje ga uokviruju.

Mjesto 1

Friedensburg Schlaining

Dvorac, prvi put dokumentovan prije 750 godina, opsežno je renoviran. Svi radovi na obnovi obavljeni su u bliskoj saradnji sa Saveznim zavodom za spomenike. To je, na primjer, omogućilo da se fasade unutrašnjih dvorišta izlože i renoviraju u skladu sa istorijskim identitetom. To je lokacija koja oživljava povijest, kulturu i identitet i koja se posvetila središnjoj temi mira.

Top 5 Specijalnih struktura

Pregled top 5 projekata specijalnih struktura

Mjesto 5

Apartmani Verra

Specijalna struktura | Turska

Glavna ideja Verra Apartmana je da je svaka kuća jedinstvena za životni stil svog vlasnika, sa različitim planovima i karakteristikama. Kako bi svaka rezidencija imala široku panoramu Bosfora i šume, blokovi se postavljaju na zemljište na osovinama koje će pružati najdominantnije uglove.
 

Mjesto 4

Umjetnička kuća III

Zgrada se može pohvaliti kreativnim rješenjima i idejama, a njena fasada je njen naglasak. Baumitovi malteri pružaju trajnu trajnost, a raznovrsnost boja, tekstura i metoda ugradnje daje dodatnu dubinu pojedinim detaljima, čineći ih posebnim. HPL paneli svojom prirodnom bojom drveta unose toplinu i pružaju kontrast.

Mjesto 3

Cistern House

Specijalne strukture | Turska

Napisana je priča o životu koji je korisnička obitelj željela stvoriti, u blizini grada, ali na selu, sa svojim vrtom i kućnim ljubimcima. To se pretvorilo u arhitektonski dizajn.

Mjesto 2

Yalı Bostancı

Specijalna struktura | Turska

Yalı Bostancı se nalazi na obali Bostancıja, jedne od starih četvrti na anatolskoj strani Istanbula. Povijesno i moderno lice kvarta reflektira se različitim materijalima i teksturama na ovoj linearnoj fasadi dugoj 140 m koja se razbija duž ulice.

Mjesto 1

"FOTEVSKI"

Specijalna struktura | Sjeverna Makedonija

Stambena zgrada malog formata smještena u centru grada s karakterističnom fasadom koja se sastoji od 4 komponente. Objekt ima zajedničke sadržaje kao što su igraonica, fitness centar i bazen