Žiri

13 članova žirija ocjenjuje prijavljene projekte. Svi pobjednici bit će predstavljeni na događaju uživo u Valenciji u Španiji u septembru 2020. godine.


Mauro Bravo is the chairman of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Mauro Bravo

Španija

Mauro Bravo (Santiago de Chile, 1973.) vodi arhitektonski ured u MARMOLBRAVO-u, zajedno s Marinom del Mármol. Oboje su suosnivači Estudio UNTERCIO (2006-2015) i Estudio MARMOLBRAVO (od 2015). Bravo je licencirani arhitekta i član Službenog koledža arhitekata u Madridu (COAM), čiji je rad dobio osam PRVIH NAGRADA u kategoriji kolektivnog stanovanja. Jedan od izgrađenih projekata njegovog studija, Vallecas47, također je nagrađen nagradom Asprima 2013 i Life Challenge 66 za najbolju evropsku fasadu godine u 2014.
Pre nego što je diplomirao arhitekturu na ETSAM Universidad Politécnica (Madrid, 2005.), Bravo je takođe stekao diplomu iz likovne umetnosti na Školi likovnih umetnosti Universidad Complutense (Madrid, 1996.). Nakon odbrane istraživačkog projekta na Odsjeku za grafičke ideje na ETSAM-u, Bravo je 2011. godine diplomirao na naprednim studijama. Radio je kao profesor unutrašnjeg dizajna za IED u Madridu. Bravo je takođe nastavio obrazovanje na TU Delft University (Holandija, 2000-01) i Politecnico di Milano (Milan, 1995-96).Richard Černý 

Češka

Ing. arh. Richard Černý (rođen 1974). 1992 - 1999 Studije na VUT (Tehnološki fakultet) Brno - Arhitektonski fakultet, 1999 - 2000 LOHAN ASSOCIATES (CHICAGO, SAD)

Takmičenja, počasne nagrade:
1997. Fazanstvo Praškog zamka, Prag, 1997. Skandinavski
Centar, Prag, 2002. Rekonstrukcija Donjeg trga u Opavi i Masarykovog trga u Opavi, 2004. Nova putnička željeznička stanica u Brnu, 2008. Tržni centar PLAZA Liberec.

Glavne realizacije:
2006. CENTRUM CHODOV - trgovački centar, Prag, 2007. Stambeni kompleks PANORAMA u Liberecu, 2008. FORUM Liberec, 2012. Rezidencija LIBEREC, 2016. Planinski hotel Kralovka u Janovu nad Nisouom, 2018. Masarykova rezidencija u Liberecu.

Samuel Delmas is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Samuel Delmas 

Francuska

Samuel Delmas, rođen u Aurillacu u Francuskoj 1977. godine, studirao je arhitekturu na ENSA Montpellier i na Univerzitetu u Quebecu (Kanada). Nakon diplome 2001. godine nastanio se u Parizu gdje je radio kao projekt menadžer u nekoliko poznatih francuskih arhitektonskih agencija. Svoju agenciju osnovao je 2003. godine, sa samo 26 godina, u kojoj su trenutno zaposlene 23 osobe.
Njegov rad se redovno primjećuje i izlaže kako u Francuskoj, tako i širom svijeta. Pobijedivši u nominaciji za „40 mlađe od 40 godina“ na takmičenju „European Emerging Young Architects“ 2012. godine, 2016. godine osvojio je najveću francusku nagradu „l'Équerre d'Argent“. Takođe je bio trostruki laureat nagrade „prix“ du public d'architecture contemporaine “2012. Uključen je u brojne paralelne aktivnosti: podučavanje arhitekture na ENSA Montpellier (2004/2010), izabrani član„ Ordre des Architectes Ile-de-France “(2007/2013) i potpredsjednik u „Maison de l'Architecture Ile-de-France“ (2010/2013).
Cilj njegovog rada, u svim njegovim projektima, je davanje osjećaja, osjetljivosti i velikodušnosti kroz prostore i materijalnost.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Bogdan Dziedzic

Poljska

Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta za tehnologiju u Krakovu (1990), doktor tehničkih nauka (1998) i član Komore arhitekata i Inženjerske komore u Poljskoj. Dugogodišnji istraživač na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta za tehnologiju u Krakovu - Institut za dizajn zgrada (1990-2019). Organizator arhitektonskih konkursa za studente "Kuća mojih snova".
Profesionalno iskustvo stekao je tokom prakse u arhitektonskim studijima u Francuskoj i Njemačkoj, te radeći na pojedinačnim projektima u Poljskoj i inostranstvu. Od 1994. vodi vlastiti dizajn studio. Njegova dizajnerska dostignuća uključuju brojne javne zgrade, industrijske objekte, kao i višestambene i obiteljske stambene kuće. Trenutno je sudski vještak za arhitekturu i građevinarstvo i savjetnik za mnoge arhitektonske projekte.

Bogdan Dziedzic is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Mathias Haack

Njemačka

Mathias Haack studirao je arhitekturu na Univerzitetu primijenjenih nauka u Minhenu i na Univerzitetu umjetnosti u Bremenu. Između oba nezavisna studija dobio je stipendiju die CIEE, Vijeća za međunarodnu obrazovnu razmjenu, za svoje iskustvo u radu Cesar Pelli & Associates iz New Havena, Connecticut, SAD.
Tijekom i nakon svog obrazovanja radio je u uredima poput prof. Wernera Fausera, Otta Steidle & Partnera, a završio je kao projekt menadžer u uredu Arata Isozaki u Berlinu. Zajedno s Heikeom Haackom Lauerbachom osnovao je 1995. arhitektonski ured u Berlinu i kasnije u blizini Karlsruhea u Njemačkoj. Nakon svojih obrazovnih aktivnosti u Münsteru i Berlinu predavao je na Univerzitetu primijenjenih nauka u Darmstadtu.

Photo: Mateja Jordovič Potočnik, Lenka Kavčič is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Lenka Kavčič

Slovenija

Lenka Kavčič je arhitektica, mentorica, predavačica i zagovornica kvalitetne arhitekture. Specijalizirala se za inovativne pristupe prostornim intervencijama i zagovara višu kulturu stanovanja.
Osnovala je aFRONT Institut, organizator Open House Slovenija (OHS). U posljednjih deset godina OHS je najveći arhitektonski festival u Sloveniji, koji sadrži najvažniji mrežni vodič za suvremenu slovenačku arhitekturu. OHS festival dobitnik je najviše arhitektonske nagrade u zemlji - Plečnikove medalje.
Lenka Kavčič također je nagrađena istom nagradom za projekt Razigrana arhitektura predstavljanja arhitekture djeci i zlatnom medaljom BIO 16 - bijenala industrijskog dizajna.
Njena misija je postići viši nivo prostorne kulture i arhitektonskih standarda, jer čvrsto vjeruje da prostor treba posvetiti ljudima i da samo suradnjom možemo sačuvati i stvoriti bolje prostore za svoju budućnost.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Verena Mörkl

Austrija

Verena Moerkl je studirala arhitekturu na Tech. Univerzitet u Beču i ETSA Barcelona. 2003. godine osnovala je SUPERBLOCK zajedno s Christophom Moerklom. Iste godine dobili su stipendiju Schütte Lihotzky za svoj studij Kat. E (Zajedničko stanovanje u Gründerzeitu). U 2011./2013. Verena je dodatni predavač na Institutu za urbanizam Tehničkog univerziteta u Beču. Bila je punopravni član Arhitektonskog savjetodavnog vijeća za subvencionirano stanovanje općine Beč od 2016. Od 2012. SUPERBLOCK je jedan od dobavljača „Gebietsbetreuung Stadterneuerung“ (Ured za urbane obnove).
SUPERBLOCK uglavnom radi na subvencioniranim stambenim projektima i urbanističkom planiranju i pobijedio je na raznim natjecanjima za dizajn i urbanizam u Austriji i Njemačkoj.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Sebastian Nagy

Slovačka

Sebastian Nagy rođen je 1980. godine, dolazi iz Nitre. Diplomirao je arhitekturu na Slovačkom tehničkom univerzitetu u Bratislavi, ali na njegova djela snažno utječu njegove studije na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu u Švedskoj i Berlage institutu u Roterdamu.
Od danas je stvorio nekoliko izvanrednih dizajna i implementirao projekte. Pobjednik je međunarodnog natječaja za dizajn Robustness Concrete Design Competition (Švedska). Njegovi provedeni projekti su, na primjer: apartmanska kuća TRIANGOLO (Nitra), kuća OTIO (Drážovce) i Villa ATRIO (Bratislava). Sebastian Nagy bio je laureat prestižne nagrade Dušan Jurkovič za dizajn stambene kuće TRIANGOLO (2008.), nagrađen je CE.ZA.AR javnom nagradom za dizajn kuće OTIO (2011.) i dva puta je bio nominiran za Mies van der Rohe nagrada TRIANGOLO (2009), OTIO (2013)

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Sergejs Ņikiforovs 

Latvia

Diplomirao je na Tehničkom univerzitetu u Rigi 1979. godine. Od 1992. godine - suosnivač i partner kompanije NAMS architects iz Rige. Kao šef tima razvio je različite vrste projekata širom Latvije, među kojima su - obnova prostorija Latvijske banke u Rigi, 2002-2003, zgrada Nove apostolske crkve u Rigi, 2000-2004, maloprodajni centar Jugla u Riga, Letonija, 2001.-2002., Kuća korporacije Lettgallia u Rigi, 2001.-2006., Stambeno naselje Bisumuiza u Rigi, 2005.-2019., Vatrogasni dom u Cesis-u, Letonija, 2011.-2014., Besplatne prostorije Waldorfske škole i sportski objekti u Adaziju , Letonija, 2008-2016 i drugi.
Uspješno sudjelovanje na natjecanjima - kao član kreativnog tima, među njima - stambeno područje u Liepaji, Latvija, 1985., obnova zgrade Latvijske uprave državne uprave u Rigi, 1994., rekreacijsko područje Lejastiezumi, Latvija, 1999., rezidencijalno područje Mezaparks u Rigi, Letonija, 2006., osmatračnica na vrhu Gaizinsa - najvišeg vrha Letonije, 2012. Član je Saveta udruženja latvijskih arhitekata.

Nevzat Sayın is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Nevzat Sayın

Turska

1090 / 5000
 
Translation results
Nevzat Sayın rođen je 1954. u Hatayu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, odsjek za arhitekturu 1978. godine na Univerzitetu Ege, gdje je nastavio master studij socijalnog stanovanja. Do 1984. godine nastavio je post-akademsko usavršavanje u odnosu majstor-šegrt, a nakon 1986. odlazio je na putovanja kako bi povećao svoje znanje i manire. Od tada nastavlja da se bavi arhitekturom radeći u različitim uredima. Bio je nominiran za i dobio je arhitektonske nagrade u Turskoj i inostranstvu. 2004. Düşler Düşünceler İşler [Snovi, misli, djela], a 2015. objavljena je Knjiga o zgradi. Pored rada u NSMH, nastavlja predavati u raznim arhitektonskim školama u Turskoj. Osnivač je i studijski instruktor na MArch programu iz arhitektonskog dizajna na Univerzitetu Bilgi. Ljetne škole, konferencije, žiriji i radionice za studente arhitekture predstavljaju važan dio njegovog sudjelovanja u arhitektonskom obrazovanju. Njegova djela također uključuju tekstove, intervjue, izložbe i publikacije o arhitekturi.

Verena Mörkl is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Svetoslav Stanislavov

Bugarska

Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu UACEG-a u Sofiji, Bugarska, 2003. godine. Njegov diplomski projekat Sindikatom arhitekata u Bugarskoj nagrađuje najboljim tezom iz sekcije stambene arhitekture. Iste godine Svetoslav Stanislavov započinje svoju profesionalnu karijeru kao partnerski arhitekta u vodećem arhitektonskom studiju u Varni. 2012. osnovao je vlastitu arhitektonsku praksu - STARH.
Od tada ga je čvrsto uvjerenje u uspostavljanje visokokvalitetnog dizajna i estetike dovelo do domaćeg i međunarodnog priznanja. STARH je laureat za Architecture MasterPrize (bivši APP), Architizer A + Award, IDA Design Awards, A Design Awards, BigSEE. 2018. godine je ArchDaily nominiran za zgradu godine.

Ante Vrban is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Ante Vrban

Hrvatska

Diplomirao je u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu, a počeo je raditi s 19 godina. Danas se pokazao kao izuzetno dosljedan međunarodno nagrađivani arhitekt, s preko 300 razvijenih luksuznih projekata širom svijeta. 2020. godine glavni je arhitekt hrvatskog paviljona na Expo Dubai, zajedno s nekoliko drugih luksuznih projekata u sljedeće dvije godine koji su unaprijed rezervirani u njegovom rasporedu.
Poznato je da njegovi projekti imaju „AV atmosferu“ koja se odnosi na svjetlost i odsjaje povezane s prirodom i okolinom. Veoma uključen na globalnom nivou u prirodne alternativne izvore energije, solarnu energiju, vjetar ... koje uključuje u svoje projekte. Njegov moto je uvijek: „Moramo biti jedno s prirodom i biti svjesni klimatskih promjena na našoj planeti“.

Adrian-Emilian Zerva is a jury member of the Baumit LifeChallenge in Valencia awarding the most beautiful facades of Europe.

Adrian-Emilian Zerva

Rumunija


Arhitektura i urbani univerzitet „ION MINCU“, Bukurešt, magistarska arhitektura i urbanistička dozvola i diploma.  Profesionalno iskustvo : - 2016. Član žirija –Bienale of Architecture - UAR - Stambeni - 2018. kustos arhitekture Bienale UAR - rezidencijalni - 2019 Član žirija Godišnjeg takmičenja Arhitektura OAR Bukurešt - 2019. član žirija za Expomondial Dubai 2020 - rumunsko učešće - Koautor više od 50 ostvarenih projekata, među kojima zgrada za urede, trgovina, jednoporodične kuće - Član delegacije UAR-a u velikoj REABILITACIJI URBANIH CENTRA u Helsinkiju, Finskoj, Grčkoj i Holandiji.