Estetika, funkcionalnost i dugotrajnost - sve u jednom


Ne možemo se oteti osjećaju divljenja dok šetamo ulicama naših gradova te ugledamo krasotice nekadašnje arhitekture obnovljene i u punom sjaju. Kao da ponovo pričaju važne priče nekih davnih vremena. Te fasade i zidovi zasigurno čuvaju brojne uspomene i sjećanja, a kao da im ovo novo-staro ruho ponovo okreće neki novi list. List koji tek treba da se ispiše
.

A opet, s druge strane, fascinantna je domišljatost iskusnih majstora, višestruka upotreba pojedinih materijala i proizvoda u novijoj gradnji, unutra i vani. Tako i Baumit razvojni timovi tragaju i donose uvijek neka nova rješenja, imajući upravo novije potrebe na umu, pa tako kreiraju neke multifunkcionalne produkte, upravo ove kakav je i sam Baumit MultiWhite. Multitalent, višenamjenski proizvod, trajno i održivo rješenje, svestrani pomoćnik ili kako bi to na gradilištu popularno rekli - desna ruka pravog majstora.

Široka je primjena ovog produkta, počev od renoviranja i revitalizacije starijih objekata, fasadnih ukrasa ili spomenika kulture, preko popravki oštećenja na novim objektima i to s mogućnošću kombinacije s drugim materijalima, pa sve do novogradnje, odnosno projekata budućnosti. Objekata i projekata u kojima su arhitekti i izvođači stavili dugovječnost i dugotrajnu estetiku kao glavne ciljeve.

Revitalizacija koje traje

Da se nakratko vratimo početku priče. Šta je, na žalost, zajedničko svim objektima i spomenicima kulture koje čine simbole naših gradova? Odgovor je jednostavan - zub vremena koji sa sobom donosi pukotine, napuknute ili istrošene fasadne ukrase, blijede boje, fleke, prljavštinu i vlagu. Sve su to očekivane posljedice koje dolaze protokom vremena, a ne možemo sada tu nešto zamjeriti tadašnjim nepostojećim tehnologijama i materijalima. Ipak su to konstrukcije koje su odoljele mnogobrojnim izazovima, a ondašnji materijali su ipak bili „zadnja riječ tehnologije“. Na novijim je generacijama je ipak odgovornost i važan zadatak renoviranja, očuvanja i produžetka trajanja


Baumit MultiWhite
posjeduje posebnu sposobnost popravke i ravnanja starijih površina, a vlakna koja se nalaze u recepturi daju dugotrajnu fleksibilnost stvrdnutoj masi. Ovaj mort odlično služi i kao podloga mineralnim završnim slojevima, kao i podloga za armaturnu mrežicu kod fasadnih sistema. Još ako tome dodamo mogućnost ručne ili mašinske upotrebe, jasno je da MultiWhite dolazi u obzir u većini projekata obnove kako starijih, tako i novijih objekata. Nadalje, njegova prirodna bijela boja osigurava odličnu podlogu za daljnje dekorativne zahvate, poput bojenja fasadnim bojama, stoga je uvijek na listi neophodnih materijala pri raznovrsnim radovima unutra i vani.

Novija primjena i dugoročna rješenja
 
Kod novijih objekata često imamo određenih intervencija, posebno ako su prethodno korišteni materijali lošije kvalitete, ili baš i izvedba nije bila na željenom nivou. Šta god je razlog za to, rješenje postoji, na svu sreću. MultiWhite je pripremljen i modificiran za popravke oštećenja na malterima i nestatičke pukotine, kao i odlično rješenje kod izravnavanja gipsanih i betonskih površina. Fleksibilna masa popunjava pukotine i dugoročno veže površine, čini ih, kao nekada, jednom ravnom i ponovo čvrstom plohom.


Baumit MultiWhite kao odlična podloga fasadnim slojevima za dugotrajnost novijih objekata

Danas možemo razmišljati „na duže“. Možemo produžiti vijek trajanja novim objektima, ostaviti bogato naslijeđe novim generacijama na divljenje i čuvanje. Trajna i održiva rješenja su u fokusu Baumit tehnologija i procesa, a s ponosom možemo reći da su Baumit produkti, osim svoje multifunkcionalnosti, poznati i po inovativnoj recepturi koja čini smjesu postojanom i u ekstremnim uvjetima. Takva izdržljivost je, prema tome, garant dugovječnosti izvedenih konstrukcija.

Uvijek kao novo
 
U slučaju porodičnih objekata, renoviranje predstavlja jedan od emotivnih trenutaka za sve ukućane. Poseban je to osjećaj zadovoljstva kada dom ponovo zablista u svom punom sjaju. Obično tada prolaze slike i sjećanja na neke prijašnje lijepe trenutke i događaje, koje obnova probudi te ih čini još snažnijim i bliskim. Nekadašnji istrošeni zidovi i fasade sada postaju simbol neke nove energije i života, nekih novih trenutaka koji tek predstoje.

U modernoj gradnji mogućnost i prilika za unošenjem svježih i raznovrsnih boja, novih arhitektonskih linija i oblika, ostvarenjem mašte i ideja koje su nekada bile nezamislive, donosi žiteljima poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva. Tako se već u startu stvaraju neraskidive veze i pripadnost, jer je to onaj objekat iz mašte kojeg smo zamislili i zaželjeli. Novi dom postaje nova zbirka nezaboravnih trenutaka i novih priča koje počinju da se pišu. Dugotrajnost je ovdje sinonim za izvedbe koje ostaju zadugo nove i lijepe. A tu ljepotu slavi i mjesto u kojem naš objekat postaje dio njegove razglednice.

I na kraju da spomenemo još jednom najvažnije karakteristike i zašto je MultiWhite pravi multitalent: Baumit MultiWhite je bijela praškasta masa za zaglađivanje s vlaknima. Koristi se i vani i unutra, a služi kao podložni sloj za izravnavanje betona te fini malter kod novih konstrukcija. Dugotrajno je rješenje pri renoviranju i sanaciji nestatičkih pukotina. Idealno se kombinira s drugim materijalima, a zbog svoje bijele boje je odlična podloga fasadnim slojevima. 

O tehničkim detaljima i upotrebi više možete saznati i ovdje.