Fasada koja ruši sve mitove!



Naš dom, naša je oaza mira, mjesto opuštanja i uživanja. Osvrnemo li se oko sebe, vidjet ćemo pregršt uspomena koje nas okružuju. Prisjećamo se događaja i doživljaja koje smo iskusili, čuvali u našim sjećanjima, ali i pronalazili posebno mjesto čuvanja od zaborava u našem životnom prostoru, onom sada obojenom mozaikom najljepših uspomena. Ne čudi to što želimo naš dom učiniti što udobnijim i ugodnijim, urediti ga do najsitnijih detalja, onih koji će prvenstveno nas ispuniti i učiniti sretnim. Taj sentiment nečega ličnog unutar životnog prostora nam je posebno važan. Pridajemo tim dubokim emocijama nekako i najviše pažnje.


Unutrašnju ugodnost počinjemo zapravo vani. Potrebno je posložiti sve vanjske elemente koji će garantirati unutrašnji komfor. Počinjemo upravo s fasadom, izborom prigodnih rješenja prema našim potrebama i iskonskim željama. Tri su najčešća odlučujuća faktora pri izboru fasadnih rješenja, koja kupci razmatraju dok donose odluku o kupovini, a to su zdravlje, isplativost i svakako izgled.


Zdrava fasadna rješenja


Istraživanja pokazuju da je optimalna vlažnost unutrašnjeg prostora između 40 i 60%, a da su za nju zaslužni unutrašnji, ali i vanjski slojevi zida. Optimalna vlažnost je uvjet našeg  dobrog zdravlja, jer sve što izlazi iz navedenih parametara negativno utječe na njega. Ukoliko je zrak suh, utoliko je on glavni uzročnik isušivanja sluznice grla i nosa te naših očiju, što ih čini ranjivim na infekcije. S druge strane, prevelika vlažnost pogoduje razvoju plijesni i mikroorganizama, što čini naš prostor nezdravim, pa čak i „alergenim“.

Mnogo vremena naši ukućani provode u zatvorenom prostoru, posebno zimi, a ako uzmemo u obzir našu klimatsku zonu, možemo ustanoviti da samo manji dio godine provodimo više vani ili u potpuno prozračnom prostoru. Stoga, ako ne posvetimo dovoljno pažnje još prilikom planiranja odgovarajućih životnih uvjeta našeg doma, izlažemo se kasnije iscrpnoj borbi s vlagom i ostalim pojavama koje negativno utječu na naše zdravlje.

Srećom, možemo s ponosom reći da smo ovu borbu dobili kreiranjem inovativnih Baumit fasadnih rješenja, počev od pripremnih slojeva, preko termičke izolacije, pa sve do kvalitetnih višenamjenskih završnih premaza. Unutrašnjim slojevima su također uveliko poboljšani životni uvjeti, a o njihovim zahtjevima i prednostima ćemo govoriti više u narednim tekstovima.


Fasada koja štedi energiju i do 40%



Ekološki prihvatljivo, ekonomski isplativo - moguće je. Uvažavajući klimatske ciljeve EU koji su u planu ostvarenja do 2030. godine, razvili smo koncept poslovanja, a potom i model GO2morrow. Baumit proizvodnja, rješenja i materijali direktno doprinose smanjenju emisije CO2. Višedecenijskim iskustvom i radom smo prikupljali vrijedne informacije, dok u istraživačkom parku Baumit Viva kontinuirano tragamo za najboljim rješenjima i testiramo mnogobrojne opcije, kako bismo odabrali održiva rješenja - samo za vas. 

Oscilacije temperature neizoliranog zida, zbog vremenskih prilika vani, uzrokuju to da se unutrašnji prostori pregrijavaju ili nekontrolirano hlade. Prostor potom trebamo zagrijavati ili hladiti, pa tako isušujemo ili povećavamo vlažnost zraka izvan optimalnih normi. Sve to utječe na unutrašnju mikroklimu i posredno na naše zdravlje. Upravo fasada omogućava kontinuitet temperature zida, bez većih oscilacija, što govori o stabilnim životnim uvjetima unutra. Čak u jesen, prema našim istraživanja u Viva parku, može se postići ugodnih 20°C bez zagrijavanja, što govori još i o značajnim novčanim uštedama.

Ulaganje u energetski postojana i održiva rješenja sada je postalo moguće. Fasadni slojevi štede energiju i do 40%, kako zimi, tako i ljeti. Manja potrošnja energije znači i manje zagađenja životne sredine, što nas etiketira odgovornim stanovnikom planete Zemlje. Također, vrlo lako se dolazi do izračuna godišnjih novčanih ušteda, te povrata na investirano u veoma prihvatljivom roku. Dolazimo tako do ekonomičnog i ekološkog poduhvata koji se isplati, koji nam je dostupan, koji će naše živote učiniti ljepšim i sigurnijim.


Postojani izgled koji oduzima dah



Da, i na kraju, ali ne i manje važna – estetika. Oblici i različite izvedbe na najvidljivijim plohama su moguće, što fasadna rješenja i materijali mogu pratiti u funkcionalnom i estetskom smislu. Konačno, sve one slike iz mašte možete materijalizirati i sprovesti u djelo. Oslobodite tu kreativnost u vama, poigrajte se s linijama i oblicima. Na kraju, sve to obogatite koloritom koji odgovara vašem karakteru i ukusu. Baumit Life ton karta nudi više od 1.000 nijansi završnih boja. Vjerujemo da smo zadovoljili i one najistančanije ukuse, jer je bezbroj mogućih kombinacija boja u raznovrsnim kreacijama. 

Vrijedi napomenuti i to da su boje i slojevi fasade postojani, ne prljaju se i ne blijede. Upotrebom inovativne nanotehnologije, u stvaranju mikroskopski glatke površine, Baumit fasade su one koje se same čiste, dugoročno su lijepe i one koje se uvijek lako prepoznaju po svom svježem i odvažnom izgledu.

Kada želimo izmamiti osmijeh i zadovoljstvo na licima, onda trebamo funkcionalnosti pridodati i ovu estetsku notu. Uljepšajmo naše kvartove i razglednice naših gradova, a najmilijima i sebi poklonimo još i bolje životne uvjete, zdravlje i ugodnost unutar našeg životnog prostora.

Kada želiš fasadu koja ruši sve mitove, onda trebaš Baumit!