Glavna zvijezda izgleda fasade koja decenijama oduzima dah

Česte su dileme i izazovi kod izbora boje fasade i onih komponenti koji će donijeti dugoročno lijep i „uvijek nov“ izgled. Jednostavno, želimo trajno rješenje i svakodnevnu potvrdu da je naša investicija, osim funkcionalnosti, odgovorila vizuelnim i estetskim zahtjevima, čak i onih najizbirljivijih ukusa. Jedna je top zvijezda posebno zaslužna za takvu blockbuster izvedbu, upoznajte glavnog aktera – Baumit StarTop.

Sasvim je prirodno da želimo naš životni ili radni prostor učiniti ugodnim i za oko, kako unutra, tako i vani. Vanjski izgled objekta je jako važan, stoga se arhitektura današnjice igra s raznim bojama, formama i oblicima, kako bi krajnji korisnici, ali i prolaznici uživali u neizmjernoj ljepoti. Svaki objekat tako postaje istinsko umjetničko djelo, vrijedno pažnje i divljenja, a razglednice naših gradova postaju sve ljepše i otmjenije.

Ljepotica postaje zvijer
 
„Zašto pojedine fasade stare?“, često je pitanje, kojem možemo dodati i konstatacije „nije više lijepa“, „prljava je“, „puna je algi i gljivica“ i tome slično. Problem nastaje onda kada komponente fasade, obično sumnjive kvalitete, ne mogu da odgovore atmosferskim utjecajima ili fasadni slojevi uopće i ne postoje. Tako nakon padavina, vanjske zidne površine ostaju vlažne, posebno obični malter, što pogoduje razvoju mahovine, gljivica i algi, neobičnih tamnih mrlja koje su posebno izražajne na svjetlijim tonovima. Prodiranje mikroorganizama dalje u objekat vremenom postaje stvarnost koja ugrožava unutrašnji ambijent i udobnost, što nije više pitanje estetike, nego kvalitete života onih koji tu borave.

S druge strane, kod isključivo vizuelnih manifestacija, tamne ili jarke boje lošije kvalitete mogu vrlo brzo izblijediti pod utjecajem sunca, pa tako kreativnost vrlo brzo pada u zaborav. Sva igra oblika i boja koje se uklapaju u pejzaž i lokalni ambijent postaje besmislena. Ubrzo se nekadašnje umjetničko djelo preobražava u ruglo, zvijer od koje svi okreću glavu, a to je ishod koji niko ne želi, ponajmanje investitori i korisnici.

Ljepota nije prolazna
 
Na svu sreću rješenja postoje, a prethodno navedeno razvojem novih tehnologija će polako otići u zaborav. Prateći potrebe i izazove izvođača, investitora i kupaca Baumit je djelovao proaktivno i proizveo zaštitni štit, koji ne samo da će osigurati postojan izgled, nego i donijeti odgovarajuću zaštitu toplinske izolacije te kompletne zidne strukture ispod nje. Ovaj štit je top zvijezda ove priče, a premium proizvod je simbolično nazvan Baumit StarTop.

Baumit StarTop je silikonski završi sloj koji posjeduje svojstvo samočišćenja. Korištena Drypor formula je jedinstvena tehnologija koja omogućava vodoodbojnost i raspoređivanje vode po većoj površini fasade čime se ubrzava proces njenog sušenja nakon padavina. U tom kratkom periodu sušenja se ne stvaraju pogodni uvjeti za razvoj mikroorganizama ili taloženje drugih onečišćenja iz okoline. Vlaga ne prodire unutra, isušuje se i nestaje. Fasada se doslovno sama čisti, ostaje uvijek lijepa, a zidovi, objekat i stanari ostaju dugoročno zaštićeni.

Dodatna funkcionalnost za one najzahtjevnije izvedbe
 
Premium silikonski fasadni završni sloj Baumit StarTop krasi još i laka obrada, ručna ili mašinska, što ne stavlja granice idejama i kreativnim oblicima najvećih ploha objekta. Za to je zaslužan poseban sastav silikonske smole i organskog veziva, specijalnih mineralnih punila i vlakana, koji osim obradivosti donose još i posebnu čvrstoću. A to znači postojanost decenijama.

Univerzalnost ovog proizvoda donosi široku mogućnost primjene, od zaštite i ukrašavanja fasada, preko upotrebe kao maltera na starim i novim mineralnim podlogama, zatim mase za zaglađivanje betona, pa sve do najboljih rješenja pri renoviranju starih termoizolacionih sistema.

Mogućnost toniranja u raznovrsnim nijansama Life Colored by Baumit ton karte donosi dodatne karakteristike i neke nove ideje u primjeni ovog premium proizvoda. Tako se dodatno potiče kreativnost, a sve ranije navedeno omogućava epitet „pravog majstora“ i „vrhunska“ pored imena kompanije izvođača. Baumit Klub lojalnosti upravo nudi prostor za razmjenu znanja i iskustva „pravih majstora“ i podržava sve nove ideje, iskorake, rješenja i potpunu kreativnost u primjeni materijala i tehnologija.

Pogledajte još neke od Baumit StarTop karakteristika i preuzmite tehnički list sa svim relevantnim informacijama, savjetima i uputama za korištenje ovdje.