Miran san leži u slojevima


Zaista je zanimljivo posmatrati čovjeka i njegove navike, njegov odnos prema svemu što ga okružuje. U tim navikama, kretnjama i potrebama je vječna inspiracija onima koji njegov život žele učiniti boljim, sigurnijim i sretnijim. Upravo se čovjek kao inspiracija našao u pozadini svih današnjih Baumit rješenja i proizvoda, i svemu sudeći tako će uvijek i ostati. Ako tome dodamo još jednu širu ulogu, poboljšanje zdravstvenih uvjeta ili ukupnog ambijenta koji čovjeka okružuje, tj. utjecaja materijala i čovjekovih životnih navika na okoliš, te opet povratnu posljedičnu reakciju na naš život i zdravlje, onda sva ta rješenja dobivaju i onaj zeleni, eko prefiks.

Jedna od osnovnih čovjekovih potreba, onih iskonskih bez kojih ne možemo, je miran san. A za kvalitetan i miran san su, vrlo dobro znamo, potrebni određeni uvjeti, počev od tišine, preko udobnog ležaja, pa sve do optimalne unutrašnje temperature. U gradskim sredinama su upravo ovi aspekti danas postali mnogo cijenjeni, jer je zaista mnogo faktora koji „spavaču“ determiniraju hoće li se probuditi odmoran i čio, ili pak umoran i mrzovoljan. Sve to utječe na privatni i poslovni život i svakako naše lične performanse.


Izolirajmo buku za miran san

Nakon smoga, mnogi stručnjaci smatraju da je buka na ljestvici naredna, posmatrajući ozbiljne ekološke prijetnje modernog doba. Najmanje što možemo osjetiti od negativnih posljedica su iritacije na buku i ometanje međusobne komunikacije. Međutim, jačina zvuka na ulici postaje prijetnja ljudskom zdravom sluhu. Nadalje, ono što dolazi do nas unutar četiri zida, u gradskim sredinama, ometa opuštanje i potreban dnevni ili noćni odmor čovjeka.

Već pri izboru materijala koje ugrađujemo u konstrukciju, odnosno zidove, trebamo razmišljati o njihovim termičkim, ali i zvučno izolacijskim svojstvima. Dodajući na ovu konstrukcijsku osnovu i odgovarajuće unutrašnje i vanjske slojeve, pravimo optimalnu zaštitu od prodora svih zvukova koji dolaze s vana. Slojevita struktura zida apsorbira zvučne valove u prostoru, minimizira jačinu na neprimjetni nivo, čineći naš dom mirnim i ugodnim mjestom.

U Baumit Viva parku pomno istražujemo sve ono što pozitivno i negativnu utječe na življenje i okolinu, stoga naša rješenja i materijali sa sobom donose raznovrsne benefite, koji ulaze u domenu funkcionalnih, ali i onih emocionalnih potreba čovjeka, kao što je tišina - za odmor, relaksaciju i razmišljanje.

Učinimo prostor ugodnim tokom noći i dana

Unutrašnja temperatura je još jedan važan preduvjet za kvalitetan dnevni ili noćni san. Koliko smo se samo puta tokom vrelih ljetnih noći budili i nemirno okretali u postelji. Ili, tokom hladnih zima, teško da smo pravilno birali odgovarajuće prekrivače, koji bi pratili oscilacije temperature tokom noći, pa smo se opet budili pokušavajući naći neko rješenje i optimalnu temperaturu. U posebnoj brizi su roditelji djece manjih uzrasta, što podrazumijeva budno oko tokom cijele noći zbog čestih pokrivanja i otkrivanja. A onda to budno oko jedva ostaje takvo tokom dana i mnogobrojnih poslovnih izazova.

Nalazimo se u posebnom temperaturnom području i stečenih smo navika koje ne podrazumijevaju obavezno hlađenje ili grijanje preko noći, što zbog troškova, što zbog subjektivnog mišljenja da za tim nema nikakve potrebe. Međutim, vremena i potrebe se mijenjaju, rješenja postoje za obje opcije – grijanje/hlađenje te gašenje uređaja preko noći. Tajna je u slojevima zida, a tehnologija i materijali su danas, srećom, dostupni svima. Mimo svih izolacijskih slojeva, rješenja za završnu obradu zidova poput Baumit Ionit idu korak dalje, pa povećavaju količinu prirodnih iona u zraku. Ioni su zapravo prirodni čistači prašine i peludi, koje vežu i odvode na pod, što znatno olakšava čišćenje i njihovo uklanjanje iz životnog prostora.

Izolirani zidovi, prema našim istraživanjima, i u jesen čuvaju ugodnih 20 °C unutra, što govori o jednom stabilnom temperaturnom ambijentu kojeg je potom lako održavati na tom nivou. Vrijedi napomenuti da se temperatura na površini unutrašnjih zidova u izoliranim objektima kreće obično od 17 do 19 °C.  To znači da na tim temperaturama nema uvjeta za nakupljanje vodene pare i vlage, tj. zrak je kvalitetan i one željene optimalne temperature, dok na površinama nema pogodnog ambijenta za razvoj mikroorganizama i alergena. Osim ugodne temperature, posljedično, visok kvalitet zraka unutar prostorija također predstavlja važan preduvjet kvalitetnog sna i odmora.


Miran san se planira

Ono što možemo preporučiti jeste da u fazi projektiranja vašeg doma ili planiranja renoviranja objekata ili stanova vodite računa o ovim važnim aspekta koji utječu na san čovjeka. San je jako važan za održanje imunološkog sistema ukućana u onim najboljim vrijednostima. Svima je potreban noćni i dnevni odmor za očuvanje zdravlja i dobrog raspoloženja unutar i van četiri zida. 

Miran san nije luksuz, a rješenja su lako dostupna i pristupačna. Sva naša pažnja je usmjerena potrebama čovjeka kako bi njegov život bio što ugodniji i udobniji dugoročno. GO2morrow je koncept održivosti i dugoročnosti u svim našim aktivnostima i rješenjima. Na tom putu svakodnevno nastaju mnogobrojni noviteti i otkrića, dok nam tehnologija olakšava brzu primjenu. 

Planirajmo pažljivo i uživajmo dugoročno!