Šta trebamo znati pri sanaciji objekta nakon prirodne nesreće?


Sanacije nakon prirodnih nesreća predstavljaju ozbiljan zahvat i izazovan proces da bi se domovi vratili u svoje prvobitno stanje. Štete nakon poplava su velike i komplicirane jer su voda i ostaci mulja uglavnom zasićeni uljima, teškim metalima, solima, bakterijama i sporama gljivica. To svakako nisu uvjeti za zdravo stanovanje, niti nešto što smijemo zanemariti. Osim isušivanja i renoviranja površina potrebne su posebne i dodatne mjere za dezinfekciju vanjskih i unutrašnjih slojeva na fasadama, zidovima i podovima.

Nakon sanacije glavnih konstruktivnih elemenata, slijede ostali segmenti i površine o kojima treba voditi računa pri sanacijama objekata, nakon nepogoda, te istaknuti neke od mogućih rizika po zdravlje čovjeka. Voda koja prodre u fasade, zidove i podove ozbiljno narušava stabilnost objekta, ali na svu sreću postoje rješenja i za najoštećenije dijelove.

Fasada je najvidljiviji korak obnove

Fasada prva dolazi na udar pri nepogodama, ona je prva linija odbrane objekta i zaštitni sloj koji zahtijeva posebnu pažnju. Inače, važno je da bude kvalitetno izvedena, jer može usporiti proces prodiranja vode u zidnu strukturu, određeno vrijeme svakako. Ako zanemarimo ona vidljiva, estetska oštećenja na površini, najveća šteta nastaje zapravo unutra, zbog vlage i soli. Ova tako neočita oštećenja prave ozbiljne probleme u strukturama, stoga je potrebno pomno i strpljivo slijediti proces sanacije. Brza rješenja ne postoje!

Prvo pravilo kod sanacije fasadnih maltera, kod neizoliranih fasada, jeste osiguranje da se zidovi i vanjska površina potpuno osuše prije nanošenja novog maltera. Preporučuje se da se ukloni oštećeni malter 1m iznad vidljive linije, visine oštećenja, kako vani, tako i unutra. Baumitov tim za istraživanje i razvoj je testirao mnogobrojne ishode, varijacije i proizvode koji pružaju optimalnu zaštitu i rješenja kod sanacije zidova. Tako je nastao i Baumit SanovaUni, visoko paropropusni krečno-cementi malter, koji se može nanositi ručno i mašinski i, što je najvažnije, može se upotrebljavati unutra i vani. Njegov posebni sastav, zajedno s predpremazima, omogućava dobro prianjanje i efikasnu sanaciju, te dobar spoj starog i novog maltera. Receptura ovog višenamjenskog maltera omogućava dodatno isušivanje nakon nanošenja i izbacivanje vlage iz struktura, te tako dovodi do sprječavanja nastanka gljivica i plijesni.

Čitav set materijala i dodataka postoji za namjenu saniranja strukura, a svaki od njih obavlja svoju funkciju dobre izvedbe i izazovnog zadatka potpune sanacije. Prije samog procesa saniranja fasade, važno je znati da proces isušivanja vanjskih dijelova može potrajati nekoliko sedmica, a u međuvremenu se preporučuje upotreba Sanova Primer temeljnog premaza, kako bi se poboljšala prionjivost novih slojeva maltera. Završni sloj može biti SanovaColor, fasadna boja koja ne samo da štiti zidove od vanjskih utjecaja, već i zadržava dugoročno atraktivan izgled fasade.

Sanacija zidova za zdrav unutrašnji prostor

Zidna struktura i unutrašnji zidovi su posebno pogođeni vlagom nakon poplava i bujica. Ove strukture su važne za zdrav ambijent i unutrašnju mikroklimu, stoga im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Izvedbom kreiramo povoljne ili nepovoljne uvjete za ukućane, pa je važno skrenuti pažnju na trajna, a ne privremena i brza rješenja, što prije svega podrazumijeva poštovanje procesa i vremena potrebnog za sanaciju.

Prvi i najvažniji korak pri sanaciji unutrašnjeg prostora je temeljito isušivanje prostorija i zidova. Za ove namjene se koristi poseban uređaj za isušivanje, a kombinira se i zagrijavanje i povremeno prozračivanje prostorija. Preporučujemo da se zidovi isušuju dok vlažnost zidnih površina ne padne ispod 5%. Tek je onda primjereno započeti proces

sanacije. Prethodno, sve oštećene slojeve zida je potrebno ukloniti do „zdrave“ površine i izvršiti čišćenje od mrlja, ulja i nečistoća. Nečistoće se mogu ukloniti mlazom vruće otopine univerzalnih kućanskih sredstava za čišćenje, uz upotrebu meke četke, a potom isprati čistom vodom.
U prostorijama koje su dugo bile pod vodom, preporučuje se uklanjanje starih slojeva maltera na bazi gipsa, koji gube funkcionalnost nakon dugotrajnog izlaganja vodi. Nakon toga, zidovi se mogu obnoviti korištenjem krečno-cementnih maltera, kao što je Baumit KlimaWhite, koji pomaže u regulaciji vlage u unutrašnjim prostorijama, osiguravajući zdravu mikroklimu.

Kada su u pitanju zidovi koji su podložni vlazi i opterećeni solima, preporučujemo proizvode iz Sanova linije, uključujući Baumit SanovaPre, Baumit SanovaPor i Baumit Sanova MonoTrass. Ovi proizvodi su specijalizirani za uklanjanje soli iz zidova te omogućavaju da zidovi ostanu suhi i čisti. Ukoliko se zidovi dovoljno ne osuše, vlaga može ostati zarobljena unutar zidova, što može dovesti do dugoročnih problema. Neugodni mirisi i gljivice su samo neke od osjetnih i vidljivih propusta, koji se mogu s vremenom pojaviti.

Podovi za siguran korak naprijed

Podovi su jedan od najosjetljivijih dijelova objekata kada je riječ o posljedicama poplava, jer voda može prodrijeti u izolacijske slojeve ispod podne obloge i estriha, uzrokujući ozbiljna oštećenja. Bez pravilne sanacije, voda može ostati zarobljena u podu, što vodi do dugotrajnog oštećenja, neugodnih mirisa, pa čak i pojave plijesni.

Oštećene slojeve je potrebno ukloniti i zamijeniti. Baumit Solido 225 je univerzalno primjenjiv estrih koji se može koristiti za plivajuće, glatke i vezne estrihe i podove. Ovaj estrih osigurava stabilnost i trajnost, čak i u situacijama kada je pod bio podložan vlazi. Posjeduje izrazito nisku stopu povratnog vlaženja, što je važno za uspješnu sanaciju i nakon prirodnih nesreća. S druge strane, ako je potrebno brzo sušenje i brza obnova podnih površina, Baumit Rapido 1 Fiber je idealno rješenje jer omogućava postavljanje podnih obloga već 24 sata nakon ugradnje, što je posebno korisno u hitnim situacijama. Oba predložena proizvoda su pogodni i kod podnog grijanja. Važno je napomenuti da prije ugradnje novih podova, svi slojevi moraju biti potpuno suhi. Baumit Nivello program je savršen za izravnavanje podova prije postavljanja završnih obloga, što osigurava glatke i stabilne podne površine.

U slučajevima kada je došlo do ozbiljnijih oštećenja izolacije ispod estriha, stručnjaci preporučuju kompletnu zamjenu svih slojeva. U slučaju vezanih estriha, oni su vezivnim mostom direktno povezani sa sirovom betonskom podlogom, stoga ih je gotovo nemoguće oštetiti prodorom vode. Kod njih je dovoljno izvršiti sporo sušenje i prozračivanje prostora.

Obratite se stručnim osobama
Sanacija objekata nakon poplava i bujica zahtijeva stručan i sistematičan pristup kako bi se osigurala dugotrajnost i sigurnost prostora. Baumit je kroz svoje višegodišnje iskustvo i inovativne proizvode postao vodeći stručnjak u pružanju rješenja za sanaciju fasada, zidova i podova. Rješenja ne samo da osiguravaju efikasnu obnovu prostora, već i dugoročno poboljšavaju kvalitetu stanovanja i življenja. Za ugradnju Baumit proizvoda je neophodna stručna, propisna i precizna upotreba.

Planiranjem ili prilikom sanacije objekata nakon poplava i bujica, važno je da se obratite isključivo stručnim osobama. Vaša porodica i dom zaslužuju samo ono najbolje!