Baumit Ionit - 60% manje Aerosola
star_border


Sa Baumit IonitColor 60% manje virusa i bakterija!

Zatvorene sobe predstavljaju nam poseban izazov kada je u pitanju zdrav unutrašnji zrak. Jedan od razloga za to je što se zrak sve više obogaćuje aerosolima. To su potencijalni prijenosnici virusa i bakterija koje izdišemo - i ponovo udišemo - ali Baumit IonitColor ima rješenje!

Vrhunski osvježivač zraka u zatvorenom prostoru

Princip rada Baumit IonitColor jednostavno je objašnjen: Mineralna zidna boja aktivira zrak u prostoriji kontinuiranim stvaranjem prirodnih jona zraka. Ovi zračni joni vežu zagađivače i puštaju ih da potonu na tlo. Ovo stvara efekat svježeg zraka koji poznajemo samo iz prirode.


Efekat kroz Baumit IonitColor

  • smanjuje zagađenje aerosola
  • smanjuje polen i sitnu prašinu
  • potiče dobrobit i koncentraciju


60% manje aerosolnog zagađenja

Naučne studije su već pokazale 2020. godine da Baumit IonitColor veže finu prašinu i polen kroz povećan broj vazdušnih jona i na taj način omogućava alergičarima da odahnu. Komparativna mjerenja tek su nedavno pokazala da ti zračni joni također smanjuju koncentraciju aerosola za do 60%.


Ali šta su zapravo aerosoli?

Aerosoli su mješavine čvrstih ili tekućih čestica ("suspendiranih čestica") u smjesi plina ili plina, poput zraka. Čestice aerosola iz okoline razlikuju se po veličini i kreću se od oko 1 nanometra (nm) do nekoliko mikrometara (μm) u promjeru. Čestice manje od 10 μm mogu ostati u zraku satima do danima.Naučno dokazano

Pri istoj sobnoj temperaturi i vlažnosti, aerosoli su se neprestano upuhivali u dvije prostorije za vrijeme ispitivanja. Jedna od dvije identične sobe za testiranje obojena je klasičnom bojom za zidove a  druga soba zidnom bojom Baumit IonitColor. Zatim je izmjerena i upoređena koncentracija aerosola u sobnom zraku. Rezultat: Koncentracija aerosola u prostoriji za testiranje s IonitColorom je 60% niža nakon 90 minuta.

Male čestice duže lebde u zraku


Velike kapljice, poput onih uzrokovanih kihanjem ili kašljanjem, brže padaju na tlo. Održavanjem odgovarajuće udaljenosti rizik od zaraze može se održati relativno niskim. Međutim, čestice u zraku koje nastaju pri normalnom disanju ili govoru toliko su male da mogu lebdjeti u zraku do 12 sati. Ako ti takozvani aerosoli sadrže viruse ili patogene, velika je šansa da će ući u naš respiratorni trakt.