Naučno dokazano
star_border

Naučno dokazano - Ionit BaumitColor poboljšava zrak u zatvorenom

Uz IonitColor, Baumit je uspio pronaći inovativno rješenje kroz godine istraživanja. Jer mineralna zidna boja uspješno stvara kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru koji smo do sada pronašli samo u prirodi. I Njemački Institut za građevinsku fiziku Fraunhofer i Medicinski Univerzitet u Beču potvrđuju ovaj pozitivan rezultat.

Baumit IonitColor smanjuje polen i sitnu prašinu

Mjerenja u studiji koju je proveo njemački Institut za građevinsku fiziku Fraunhofer pokazala su da se brže smanjivala koncentracija polena u sobi obojenoj Baumit IonitColor-om. Nakon samo 30 minuta, više od 90% polena potonulo je na zemlju. S druge strane, u sobi za upoređivanje, koja je bila obojena standardnom bojom, polovina polena i dalje se mogla otkriti u sobnom zraku.

Primjer studije o polenu breze

U studiji koju je proveo njemački Institut za građevinsku fiziku Fraunhofer, zrak u dvije prostorije za ispitivanje obogaćen je visokom koncentracijom polena breze. U ispitnoj sobi presvučenoj našim Baumit IonitColor-om koncentracija polena se primjetno smanjila, jer je nakon oko 20 minuta više od 90% polena bilo nakupljeno i potonulo na pod.

Na primjeru polena breze

Baumit Ionit jača protiv patogena

Naučnici su takođe ispitali efekte jonizovanog vazduha na pluća: povećanje koncentracije vazdušnih jona jača imuni sistem protiv patogena. To su pokazale studije Univerzitetske bolnice Freiburg: Zrak koji jonizuje Baumit IonitColor dovodi do aktivacije gena koji igraju ulogu u odbrani od virusnih infekcija. Takođe bi se moglo dokazati da nije bilo štetnih emisija ozona, fine i sitne prašine. Brojna naučna mjerenja u zatvorenim enterijerima pokazala su da se pri korištenju Baumit Ionit sistema može izmjeriti višestruko jona po cm3 u usporedbi s uobičajenim unutrašnjim zidnim bojama. Korištenje Baumit Ionita ne samo da povećava dobrobit, već pruža i trajnu zdravstvenu potporu.

Baumit istražuje u istraživačkom parku VIVA

Građevinske metode i materijali imaju veliki utjecaj na zdravlje i dobrobit. Zbog toga naučnici iz građevinske fizike, građevinske hemije i medicine usko sarađuju u najvećem evropskom komparativnom istraživačkom projektu. Ovdje se ponašanje korisnika simulira u posebno izgrađenim istraživačkim kućama. U svakoj kući preko 30 mjernih senzora bilježi širok spektar fizičkih parametara neprekidno. Baumit IonitColor jedna je od revolucionarnih inovacija koje su ovdje razvijene na interdisciplinarnoj osnovi.